27-06-11

Ketting van fimo bloemblaadjes / Pinched Petal Necklace

20110627_Regenboogketting01.jpg

Dit is de volgende oefening uit het boek Color Inspirations: een ketting gemaakt van een regenboog-cane ! Om de regenboog-cane te maken ben ik vertrokken van mijn drie primaire kleuren (zie vorige oefening). Op de foto hiernaast zie je de 20110627_Regenboogketting10.jpgregenboog-cane. Ik heb hem gemaakt zoals hij in het boek beschreven stond. Moest ik het opnieuw doen dan zou ik wat minder geel gebruiken ten voordele van blauw. Ook het magenta randje aan de linkerkant zou ik er niet meer aanzetten. Hierdoor wordt in de uiteindelijke ketting de overgang tussen het rood en blauw wat onderbroken.

Omdat er naar mijn gevoel te weinig blauw in de cane zit, heb ik de kern blauw gemaakt. Het is wel leuk te zien hoe die blauwwitte kern contrasteert met de verschillende kleuren. Als je naar bijvoorbeeld geel of rood kijkt, dan zie je met de blauwe kern een mooi contrast. Bij andere kleuren springt het witte er weer sterker uit. Na het samenstellen van de cane heb ik ze in plakjes gesneden. Elk plakje werd lichtjes geplooid en doorprikt.

Hieronder nog een paar foto's van de kralen net voor ze in de oven gingen. Ze hangen aan metalen pinnen, dat vind ik handiger dan ze op papier te leggen. In het boek staat, dat je best de cane een nacht laat rusten alvorens ze te snijden. Ik heb de eerste helft dezelfde dag gesneden en de rest de dag erna. Dat bleek niet zo'n goed idee, de klei was na een nachtje rusten veel te hard geworden. Hierdoor ontstonden kleine barstjes in de plakjes wanneer ik ze ging plooien. De plakjes (Fimo classic) die ik dezelfde dag nog verwerkt had gaven geen enkel probleem.

20110627_Regenboogketting08.jpg

20110627_Regenboogketting09.jpg

 

 

 

 

 

 De ketting is best wel leuk geworden. Maar ze is, naar mijn smaak, wel veel te opvallend om te dragen.

Hieronder nog wat foto's om ze langs alle kanten te laten zien.

20110627_Regenboogketting02.jpg

20110627_Regenboogketting03.jpg

20110627_Regenboogketting04.jpg

 20110627_Regenboogketting05.jpg

19-06-11

Op zoek naar bijpassende primaire kleuren

Vorige keer heb ik mijn kleurencollages laten zien. Door het slechte weer ben ik dit weekend ook door het volgende deel van het boek geraakt. Ik ging op zoek naar de primaire kleuren die bij mijn collage passen. Het éne blauw is namelijk het andere niet, zo ook voor geel en magenta.

20110619_Tasting tiles.jpg

 

Fimo classic is harder dan de soft reeks en heeft daardoor als nadeel dat de klei niet zo soepel mengt. Toch werk ik bijna altijd met Fimo classic. Als je canes en kralen met een hardere klei maakt, gaan ze minder snel vervormen. Om de kleurenmengsels later nog te kunnen gebruiken, heb ik gekozen voor de primaire kleuren van Fimo classic.

Even tussendoor een foto genomen, je ziet mengsels van de volgende kleuren:

geel nr 1 - goudgeel nr 15

magenta nr 21 - rood nr 2

blauw nr 37 - ultramarijn nr 33 - turkoois nr 32

Naast elke kleur (of nog te mengen kleur) ligt het 'recept'. De verdeling van de cirkels geeft de onderlinge verhouding van de primaire kleuren weer. Het recept heb ik voor het bakken aan de onderkant van elke kleur vastgeplakt. Op die manier kan ik  direct zien hoe de kleur bijgemaakt kan worden.

20110619_Tasting tiles2.jpg

 

 

 

Na het bakken heb ik de nieuwe kleuren één voor één op de collage gelegd. De best passende secundaire en tertiaire kleuren bevatten vooral goudgeel en magenta. Die twee hoofdkleuren zijn dus al direct gekozen.

Voor blauw ligt het moeilijker want de nummers 33 en 32 komen even vaak voor in de mengsels. Vandaar dat ik toch maar weer aan het mengen ben gegaan. Ik heb 2 nieuwe blauwe kleuren gemaakt door 33 en 32 in twee verschillende verhoudingen te mengen. Deze heb ik dan, zoals op de foto hierboven, gemengd met magenta en goudgeel. Hieruit heb ik dan wel het juiste blauw kunnen kiezen. Met de drie geselecteerde hoofdkleuren kan ik nu de regenboogketting uit het volgende hoofdstuk gaan maken !

 

 

 Hieronder nog eens al mijn nieuwe kleurtjes bij elkaar. Op de linkerfoto staan de secundaire kleuren met onderaan de 2 nieuwe blauwtinten. Rechts zie je de tertiaire kleuren of 'muddy colors'.

In het boek heeft men een leuke uitdrukking voor deze kleurstalen,  namelijk 'tasting tiles' of tegeltjes om kleurtjes te proeven.

20110619_Tasting tiles3.jpg20110619_Tasting tiles4.jpg


13-06-11

Op zoek naar inspirerende kleuren

Ik heb de volgende oefening uit het boek Polymer clay Color Inspirations gemaakt. In het derde hoofdstuk ga je op zoek naar je eigen inspirerende kleuren. 

Aan de hand van de instructies uit het boek maak je een kleuren collage. Het leek wel alsof ik weer naar school   gingLachen. De hele vloer lag vol met stapeltjes gekleurde knipsels uit dagbladen en folders.

Het is de bedoeling je op het gevoel af een leuk setje kleuren bij elkaar legt. Vervolgens moet je de snippers bij elkaar op een blad plakken. Deze collage wordt dan in de rest van het boek als inspiratiebron gebruikt. Ik heb meer dan één collage gemaakt, ze staan hieronder afgebeeld. De twee eersten zijn mijn favoriete combinaties, met een lichte voorkeur voor de eerste.

20110613_Color collage 4.jpg

20110613_Color collage 2.jpg

20110613_Color collage 1.jpg

20110613_Color collage 3.jpg

Via een collage kan je heel toffe kleurencombinaties ontdekken. Het was weer heel boeiend om deze oefening te maken.

Zo op naar de volgende oefening !

05-06-11

Groen, geel en grijs - het complete setje

20110604_zomer3.jpg

Het hele setje is nu klaar. Een zomers shirt was mijn inspiratiebron voor het maken en combineren van de kleurtjes. Hieronder een detail van de print :

20110604_zomer2.jpg

De kralen van de armband zijn versierd met bloemen. Die heb ik gemaakt met mijn kleipistool ('klik hier voor meer uitleg'). De armband is verder nog afgewerkt met een koperen slot en 2 spacers gemaakt met koperkleurige klei.

kleuren,fimo beads,fimo kralen,polymeerklei,polymer clay,hanger,armband

 Omdat ik de bloemencane op zich al mooi vond, heb ik er een schijfje van verwerkt in een tweede hanger. Als je goed kijkt, zie je het streepjespatroon aan de zijkant van de cane.

kleuren,fimo beads,fimo kralen,polymeerklei,polymer clay,hanger,armband

29-05-11

Uit het boek : Ancient Modern

polymeerklei,polymer clay,hanger,pendant,fimo beads,fimo kralen

ancientmodern.jpgOnlangs heb ik dit prachtige boek aangeschaft (Ancient Modern: Polymer Clay + Wire Jewelry  by Ronna Sarvas Weltman). Het gaat niet enkel over polymeer klei, maar ook over technieken met zilverdraad. Alle projecten worden tot in de details goed uitgelegd en geïllustreerd.

Om mijn hanger te maken, heb ik een werkwijze uit het boek gevolgd. Door andere kleuren te gebruiken en de afwerking aan te passen, heb ik er mijn eigen draai aangegeven. Ik heb het 'kuipje' in het midden op een andere manier gevuld. Het bloempje dat erin ligt, is een cane gemaakt met het kleipistool. Dan heb ik het rondom opgevuld met vloeibare fimo, zo zie je de cane er doorheen schijnen. Dit kan je op de detailfoto hieronder goed zien.

20110529_Ancient modernn01.jpg

Momenteel werk ik nog aan een tweede hanger en een armband met deze kleurencombi. Deze post wordt dus nog zeker vervolgd ergens volgende week.