04-02-14

De zomer op mijn boterham

Deze keer post ik geen berichtje over een nieuw handwerkje, maar wel over deze zelfgemaakte confituur. De inspiratie kwam uit een boek dat ik onlangs kocht. Het is een kookboek dat helemaal gewijd is aan bekende en minder bekende besjes. Naast recpeten staan er ook nog een hoop bessenverhalen in. Mijn eerste brouwsel lag vandaag al op mijn boterham. Vorige zomer had ik wat blinkende vlierbessen geplukt. Die had ik van de steeltjes afgeritst, gewassen en in de vriezer bewaard. Ik maakte er nu confituur van.

Bes biven bes,Ria Loohuizen

Mijn recept is geïnspireerd op een confituur uit het boek.Volgens het originele recept moest er nog een soort bes in, maar die hangt nu al lang niet meer aan de struiken. Vandaar dat ik maar aan het experimenteren ging. Hieronder volgt mijn receptje:

200g vlierbessen (uit de vriezer)

1 reuzegrote appel

sap van 2 persappelsienen en een halve citroen

500g suiker

Eerst moeten de besjes en de appel, samen met 150 ml water, een twintigtal minuutjes pruttelen. Dan wrijf je de ganse massa door een fijne zeef. Het gezeefde sap moet samen met het citrussap en de suiker, in een ruime pot, aan de kook gebracht worden. Het mengsel moet nu op een stevig vuurtje al roerend ingekookt worden. Laat een drupje op een koud bord vallen, als het stolt is de confituur klaar ! Nu nog alles uitgieten in brandschone, afgekookte glazen potjes en goed afsluiten. Smullen maar ! 

vlierbessen,recepten

07-01-13

Beestenboel !

2013_01_01_Fruit.jpg

2013_01_01_Fruit&Diertjes.jpg

Dit is amigurumi haken of anders gezegd kleine figuurtjes haken ! In het appeltje zit een worm. De peer bevat een slak en in de aarbei zit een vlindertje.

De patroontjes komen uit dit boekje:

figuurtjes zelf haken.jpg

21:27 Gepost door Annemie in Boeken, Haken / Crochet | Permalink | Commentaren (1) | Tags: haken, crochet | |  Facebook

04-11-12

Een mokkenwarmer

granny_squares_haken.jpgGisteren heb ik een aantal bolletjes katoen gekocht, dus kon ik aan de slag met het leuke boekje "Granny squares haken". Om te beginnen heb ik een klein projectje uitgekozen, want granny's heb ik nog nooit gehaakt. Een mokkenwarmer vond ik wel toepasselijk bij dit druilerige weertje Lachen

Zo heb ik deze oude mok weer in een nieuw jasje gestoken ! Het ging snel vooruit, zulk dik garen ben ik niet meer gewend. De knopen heb ik zelf met Fimo klei gemaakt. Als je op mijn blog hier wat rondkijkt, kan je zien hoe je met wat oude knopen mallen kan maken. Die mallen kan je dan vullen met fimo klei en bakken.

 

haken,crochet

haken,crochet

haken,crochet

16:23 Gepost door Annemie in Boeken, Haken / Crochet | Permalink | Commentaren (1) | Tags: haken, crochet | |  Facebook

25-09-11

Boek: The Art Of Polymer Clay Millefiori techniques - Donna Kato

fimo,fimo beads,cane,polymeerklei,polymer clay

Een tijd geleden kwam ik de prachtige kralen van Donna Kato tegen op het internet. In haar boek beschrijft ze duidelijk hoe je de canes maakt waarmee de kralen versierd zijn. Ik heb al een aantal van deze canes gemaakt. Dit wordt een nieuw projectje met de kleuren van een aantal posts geleden. Op de foto's hieronder kan je mijn eerste probeersels bekijken.

Spijtig genoeg staat er in het boek niet beschreven hoe je een basiskraal maakt. Hier moet ik dus nog wat op gaan verzinnen. De kralen zijn vrij groot, dus ik ga wat experimenteren met 'lichtgewicht' vullingen.

Hopelijk komt er iets uit wat toonbaar is, dan laat ik het binnenkort zien !

 

 

fimo,fimo beads,cane,polymeerklei,polymer clay

fimo,fimo beads,cane,polymeerklei,polymer clay

15-08-11

2000 Kleurcombinaties

9789043913171.jpgSinds een tijdje ben ik op zoek naar een mooi boek over kleuren. Toen ik 2000 Kleurcombinaties (van G. Lewis) zag liggen, kon ik er absoluut niet aan voorbijgaan. Het boek begint met de basisbegrippen. Onder andere de eigenschappen van kleuren ( kleurtonen-chroma-waardes ) komen uitgebreid aan bod. Naarmate je verder door het boek bladert, komen de mooiste kleurencombinaties voorbij. Op een gegeven moment worden de analoge kleuren van geel besproken. De kleuren deden me denken aan de collage die ik een tijd geleden gemaakt heb. Ik ben meteen aan het mengen gegaan. Uitgaande van geel, blauw en magenta heb ik de vier basis kleuren van het palet gemaakt: groen-blauw, groen-geel, rood-geel en geel-rood. Door wit, grijs of zwart toe te voegen kreeg ik verschillende kleurwaardes. De kleurstaaltjes heb ik gemaakt zoals de 'Pivot Tiles' .  Op onderstaande foto liggen de staaltjes naast een foto uit het boek. Nu ga ik met deze kleuren nog kralen maken, die laat ik later hier nog wel zien !

20110815_Kleurpalet.jpg