15-11-10

Voor en na

VOOR : een versnipperde reclame folder

 

Voor.jpg

 

NA : aan de bovenkant waren de snippers blauw/paars, aan de onderkant hadden ze roodbruine tintjes, zo heb ik uit het stapeltje snippers 2 kleuren kralen kunnen maken

 

na2.jpgna1.jpg

 

 

 

14-11-10

Fimo (Polymeerklei) kralen

Enkele maanden geleden vond ik dit boek in de hobbywinkel. Blijkbaar kan je met polymeerklei ook hele mooie kralen ma9789043913324.jpgken. Ik heb wat rond zitten neuzen op het internet en vond daar nog meer leuke foto's en tutorials.

De klei is een soort van kneedbare plastiek. Als je de klei een half uurtje bij 120°C bakt in een gewone keukenoven, wordt deze hard. Er zijn een aantal verschillende merken, de ene al beter kneedbaar dan de andere. Vermits ik al FIMO klei in huis had, ben ik met deze begonnen.

Ik heb nog wat ander gereedschap aangeschaft en ben dan aan de slag gegaan. Ondertussen heb ik al een setje canes gemaakt(-. Hiervoor moet je met de klei een cilinder maken met een doorsnede van ongeveer 5  cm en een hoogte van 3 cm. Binnen in de cilinder moet je een figuur maken . Dan moet je in de cane knijpen zodat de doorsnede kleiner en kleiner wordt. Het figuurtje wordt zo ook samen geknepen, waardoor het steeds kleiner wordt.

Hieronder een foto van zo'n cane voordat ik ben beginnen knijpen(deze staat niet beschreven in het boek). Het duurde ongeveer 3-4 uur voordat ik in dit stadium zat, maar je kan er uiteindelijk wel heeeel veel kralen mee maken:

 

 

cane2.jpg

 

Dan nog knijpen en knijpen om de diameter te verkleinen. Met tussenpozen sneed ik een stuk van de cilinder zo kreeg ik canes met verschillende doorsnede (de dunste ongeveer 1 cm):

cane3.jpg

Vervolgens heb ik er plakjes vanaf gesneden met een dikte van ongeveer 1 mm. Die plak ik dan op een bolletje klei en rol het tussen mijn handen tot een kraal. Op de linkerfoto en de onderste foto, staan groot-gat-kralen. Er zit een metalen kern in, waardoor ze op een Trollbead armband passen. Op de andere foto staan verschillende vormen van kralen, ik heb deze met de restjes van de canes gemaakt.

groen2.jpggroen1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

groen3.jpg

 

 

13-11-10

Een collier van papieren kralen !

Deze kralen zijn gemaakt van de 'Afrika' pagina's van een reisbrochure. Om ze af te dekken, koos ik voor een wit/transparante nagellak. Met metaaldraad heb ik schakels gemaakt, ze zijn aan elkaar geketteld tot een ketting. In totaal -kralen maken en kettelen- toch goed voor meerdere uren frutselplezier !

 

Ketting nov2010.jpgketting detail01.jpgketting detail02.jpg

Even van dichterbij bekeken

 

12-11-10

Nog meer kleurige kralen !

Ik kon het niet laten om nog wat meer kralen te laten zien. Linksonder staan de kralen die in mijn vorige post nog stonden te drogen. De foto's zijn sterk uitvergroot. De langwerpige kralen zijn 1,5 cm groot, de rondere kralen (rechtsboven) zijn 1 cm groot (gemeten in de lengte, dus in de richting van het gaatje). Nu moet ik nog iets verzinnen om ze te verwerken tot een juweeltje.

IMG_2377.JPGIMG_2383.JPG

IMG_2421.JPG

IMG_2382.JPG

11-11-10

Wapenstilstand

bladwijzer.jpgEen gedicht uit WO I heeft mij de inspiratie gegeven tot het maken van deze kralen. In de kralen zijn via een speciale techniek klaproosjes verwerkt. Klaprozen (poppies) kregen een symbolische waarde bij het herdenken van de Eerste Wereldoorlog.

Voor het branden van deze kralen gebruikte ik staafjes Italiaans glas (transparant blauw, erwtengroen, rood, wit en transparant glas). Ik heb het glas in een vlam gesmolten en tot deze kralen verwerkt. De kralen heb ik gebruikt om deze boekenlegger te maken.

200803_groen_blauw_klaprozen.jpg

0003.jpg

 

 

 

 

 

Hieronder heb ik het historische gedicht geplaatst (In Flanders Fields - John McCrae). Ook staat er nog een artikel naast uit The New York times. Kralen werden al heel lang geleden gebruikt in de ruilhandel (World trade beads). Tijdens WOI ondervond de handel in galskralen ook nadelen, zo blijkt uit het artikel. Geen wereldnieuws natuurlijk, maar toch een leuk weetje.

poppy.jpgImage2.jpg