21-11-10

Chakra kralen DEEL 1

Onlangs was ik wat glasstaafjes bij elkaar aan het zoeken. Ik was niet van plan om kralen te maken voor een sieraad, maar wilde eigenlijk graag wat verschillende technieken inoefenen. Toevallig had ik bijna alle kleuren van de regenboog bij elkaar liggen. Dat bracht me op het idee om regenboog kralen te gaan maken. Als ik met dezelfde techniek een kraal van elke kleur maak, dan zit die handeling in mijn vingers en heb ik gelijk een mooi setje kralen ! Momenteel heb ik reeds vier setjes afgewerkt, ik zal een aantal post's plaatsen met elke keer één setje erin.

staafjes.jpg

Hier zijn alvast de staafjes die ik gebruikt heb. Aan de puntjes kan je zien dat ze in de vlam gesmolten werden.

In een vorige post vertelde ik al dat het meeste van mijn glas uit Italië komt. Dit gekleurde glas is Moretti glas en werd gemaakt in de Efferte fabriek op het eilandje Murano. Het kleurloze, heldere glas komt van Lauscha, Duitsland. Het zijn beide zachte glassoorten, daarom kan ik ze gewoon thuis met een gasbrander smelten. 

Nu ga ik nog wat aan de foto's van de kralen werken, ik laat ze binnenkort hier zien !

 

20-11-10

Een beetje glaskralen geschiedenis

Zichzelf met kralen versieren doet de mens al sedert de pre-historie. Kralen werden toen gemaakt van allerlei materialen die voorkwamen in de natuur.  Glas is pas later uitgevonden. Waarschijnlijk werden de eerste gildes voor glaskralenmakers opgericht door de oude Egyptenaren.  In de eeuwen die volgen gaat het een beetje op en af met de glaskraalproductie. Technieken gaan verloren en met tussen periodes worden ze door verschillende volkeren weer opnieuw herontdekt.

De glasindustrie die ontstond in Venetië, prikkelt vooral mijn interesse. Dit omdat het glas dat ik nu gebruik nog steeds daar vandaan komt. In het jaar 1292 werd, wegens het grote brandgevaar, de ganse glasindustrie overgebracht van Venetië naar het eiland Murano. Binnen deze gesloten gemeenschap konden de glasrecepten en de technieken beter geheim gehouden worden. In die tijd was het namelijk streng verboden de glas geheimen door te vertellen aan anderen. Ook mocht men het eiland niet verlaten om ergens anders een glasfabriek op te starten. Tegen 1490 kregen verklikkers zelfs de doodstraf. De grote concentratie aan glasexperten, samen op een eiland, had zo zijn voordelen. Oude verloren gegane technieken werden er besproken en opnieuw 'uitgevonden'. Er zijn verschillende technieken om glaskralen te maken. De techniek die ik gebruik, wordt ook wel eens 'lampwork' genoemd. Vroeger smolt men het glas in de vlam van een olielamp, vandaar de naam 'lampwork'. Het gesmolten glas werd rond een staafje gewonden.

Waardevolle glaskralen werden lang geleden gebruikt in de ruilhandel. Net na de eerste wereldoorlog werd de interesse in glaskralen weer groter. Ook in andere landen (zoals Tsjecho-Slowakije, Japan, West-Duitsland) kent de glas- en kristalindustrie beter tijden. In de tijd van de Grote Depressie werden glasjuwelen aantrekkelijker, dit omdat ze goedkoper waren dan edelstenen.

Nu is het voor sommigen nog steeds hun broodwinning, voor anderen een leuke hobby !

In een volgende post zal ik nog wel meer vertellen over het maken van glaskralen.

Hierbij een blik in mijn kralendoos met wat oefenkraaltjes:

200804_doos.jpg

 

 

 

19-11-10

Papieren huisjes

Ik heb een zwak voor poppenhuizen, daarom kon ik het niet laten om deze link ( http://paperm.jp/craft/dollhouse/index.html ), naar een Japanse site, hier te posten . Er staan heel veel afprintbare bouwpakketjes en instructies op,  onder andere voor kleine huiskamertjes:

doll_main_xmas.jpgdoll_main_okashi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doll_main_kitchen.jpgdh_index_bath.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Het loont zeker de moeite om er nog wat rond te kijken, want er staan nog onder andere wat dieren, dino's en auto's op.

Veel plezier met rondneuzen en knutselen !

22:34 Gepost door Annemie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: knutselsites | |  Facebook

17-11-10

Armband met zelf gebrande glaskralen

Vandaag heb ik foto's genomen van een armband die ik een tijd geleden heb gemaakt. De glaskralen heb ik zelf gemaakt door glasstaafjes te smelten in de vlam van een gasbrander. De glaskralen heb ik verBead_on_a_Wire.jpgwerkt met metaaldraad tot een armband. De techniek met de metaaldraad heet 'wire wrapping'. Het liefst leer ik alles rustig op eigen tempo, ik schuim het internet af of ik koop een boek. Deze armband heb ik gemaakt om een aantal technieken, beschreven in het boek 'bead on a wire', uit te proberen. Het is heel erg leuk om te doen!

Als ik de technieken echt goed onder de knie heb, wil ik ook graag juwelen van zilverdraad gaan maken.

Hier zijn de foto's van mijn armband:

armband02.jpg

armband05.jpg

 

armband01.jpg

armband03.jpgarmband04.jpg

 

 

 

16-11-10

Oorbellen

oorbellen01.jpgDe voorbije dagen heb ik weer een hele hoop kralen bijgemaakt. Tijd om er nog eens iets mee te maken dacht ik.

Gisteren heb ik deze oorbellen gemaakt. Met metaaldraad heb ik de vorm van een papierkraal nagebootst. Daarin heb ik een haakje gemaakt waaraan telkens 3 papieren kralen hangen.  Dan heb ik nog een bijpassend oorhaakje geplooid.

De onderste punt van de oorbel heb ik plat gehamerd. Zo blijft de voroorbellen01b.jpgm beter behouden en ik vind het dan ook mooier afgewerkt.