07-12-12

Tutorial: glazen ringtop uit de hotpot

2012_12_06_glastop.jpg

Dit heb je nodig:

Hotpot ( microwave kiln )

glas

wisselring

zeskantig moertje dat op de ring past (voor mijn ring 2.5 mm)

keramisch vilt

thin fire papier

fusing lijm

glassnijder

breektang

lijm (bijvoorbeeld E6000) voor de afwerking

Zo ga je te werk:

2012_12_06_glastop_01.jpg2012_12_06_glastop_02.jpg

 

 

 

 

 

 

 Maak een klein stukje keramisch vilt vochtig met een druppel water of met fusing lijm. Rol het stukje tussen je vingers en duw het in het moertje.

2012_12_06_glastop_03.jpg2012_12_06_glastop_04.jpg

 

 

 

 

 

 

 Zorg ervoor dat het propje aan de éne kant van het moertje een beetje uitsteekt (foto links) en aan de andere kant niet (zie foto rechts).

 2012_12_06_glastop_05.jpg2012_12_06_glastop_06.jpg

 

 

 

 Snij een vierkantig stukje glas uit en rond de vier hoeken af met een breektang.

 

2012_12_06_glastop_07.jpg

 

Schik het glas op het ronde plaatje en overgiet met fusing lijm. Ik heb hier gekozen voor millefiori (COE104), maar het kan natuurlijk ook met ander glas. Zo lang je maar stukjes glas kiest die qua COE bij elkaar passen. Zorg ervoor dat je in het midden een dunner stukje glas legt, want hierop komt het moertje te liggen.

 

 

2012_12_06_glastop_08.jpg

Leg het moertje mooi in het midden. Het is geen probleem wanneer het een klein stukje boven het omringende glas uitsteekt hoor.

Het uitpuilende propje keramisch vilt moet tegen/op het glas liggen. Het wordt straks duidelijk waarom dit zo belangrijk is. Laat alles nu een nachtje drogen.

 

 

 

tutorials,glasfusing,glass fusing,hotpot,ring

Als de lijm droog is, kan je het geheel omdraaien en met de schroef naar beneden in de hotpot leggen. Ik vergat hiervan een foto te nemen, vandaar een foto van een andere ringtop. Sluit de hotpot af en zet in de microgolfoven of magnetron. Volg nauwlettend de gebruiksaanwijzing van de hotpot om het glas te smelten.

Als het propje zou uitpuilen aan de onderkant, dan zal tijdens het fusen het moertje kantelen. Hierdoor zal de ringtop niet mooi recht op de ring zitten. Het uitpuilende gedeelte aan de andere kant van het moertje is nodig om wat extra ruimte te creëren binnenin de ringtop.  Het moertje is namelijk te ondiep voor het schroefje van de ring.

2012_12_06_glastop_10.jpg

Nadat de ringtop is afgekoeld, moet je het vilt nog verwijderen. Dit kan gewoon door met een naald onder stromend water in het moerje te peuteren. Op de foto zie je de onderkant van de ringtop, de plek waar het moertje zit is nog zeer kwetsbaar. Zonder een beschermend laagje lijm brokkelt het glas af en komt het moertje los. Daarom is het best om rond het moertje een laagje lijm aan te brengen. Dit gaat het makkelijkste met een dikke lijm (bijvoorbeeld E6000) die zeker niet in het gaatje loopt. Als de lijm droog is, dan is je ringtop klaar.

Veel plezier !

Commentaren

Gaaf zeg !
Deze techniek met glas heb ik verleden jaar mogen bewonderen in een "oude ambachten" tentoonstelling. Zalig gewoon wat je allemaal kan doen met glas. Je bent echt wel een creatieve duizendpoot :-)

Gepost door: Dirk | 27-01-13

Reageren op dit commentaar

Annemie,

Heb mij nu ook eens millefiori met COE104 aangeschaft. Vond dat je daar precies toch meer keuze in had ... en ook keuze uit verschillende afmetingen.

Jouw creaties met Millefiori zijn altijd prachtig!

Verschilt, naar jou ervaring, de 'smelttijd' voor glas van verschillende COE's? Of maakt dit geen verschil uit? Ik weet dat de COE voor de spanning van het glas staat, maar vroeg me af of het misschien toch ook net ietsje anders werken is, of dat je dit totaal niet ondervindt in de verwerking?

Gepost door: Tattewatteke | 24-07-13

Reageren op dit commentaar

Als ik kijk naar smelttijd en verwerken van het glas, dan zie ik niet zo veel verschil. Maar zoals je al zei, je vind er veel mooiere millefiori in. De smelttijd hangt meer af van de plaats waar de hotpot in de magnetron staat dan van de glassoort, vind ik. Als je je hotpot in het midden van je magnetron zet dan duurt het een eeuwigheid om glas te smelten. Maar zet je het potje een stuk uit het midden dan gaat het vele minuten sneller.

Gepost door: Annemie | 24-07-13

Annemie,

vooral jou opmerking over de plaats van de hotpot in de magnetron trok mijn aandacht. De laatste tijd had ik de indruk dat het fusen heel wat trager ging ... Ik begon al te denken dat mijn potje kapot was. Het lukte wel nog om het glas te smelten, maar het duurde stukken langer dan vroeger.

Ik ga eens proberen om mijn hotpot wat uit het midden te plaatsen, bedankt voor de tip!

Gepost door: Tattewatteke | 26-07-13

Reageren op dit commentaar

Annemie,

zoals reeds gezegd heb ik jou tip over het niet in het midden plaatsen van de hotpot gevolgd. En wat een verschil!!!!!

Ik ben superblij dat mijn potje weer snel werkt, want ik ben niet echt zo heel geduldig ...

Fantastisch, deze tip had ik eigenlijk nog nergens anders gelezen.

Gepost door: Tatiana | 30-07-13

Reageren op dit commentaar

Bij mij ging het net zo, ik dacht dat mijn potje uitgewerkt was. Vervolgens heb ik zitten googelen tot ik ergens tegenkwam dat je het potje beter niet in het midden zet en toen was het probleem ineens opgelost :) Ben blij dat ik je hiermee kon helpen !

Gepost door: Annemie | 30-07-13

De commentaren zijn gesloten.