11-08-12

Glazen cabochon en resin ring met afbeelding

2012_08_11_Vintage Style ring.jpg2012_08_11_Vintage Style cabochon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Weer een leuke ontdekking gedaan ! Ik heb een flesje Mod Podge Dimensional Magic aangeschaft. Het is een vloeibaar goedje dat je kan aanbrengen op fotootjes, prentjes, fimo klei en zelfs op stukjes stof. Het product vormt, nadat het opgedroogd is, een doorzichtig laagje. Natuurlijk ben ik al aan het experimenteren gegaan en met wat foto's laat ik jullie meekijken tijdens het maken van een paar eerste ringen. De materialen heb ik gekocht bij deze leuke webwinkel : Bella Victoria !

Je hebt nodig:

Mod Podge Dimensional Magic
Mod Podge (of een andere lijm die doorzichtig opdroogt)
een sterke lijm (bijvoorbeeld E-6000)
Ring met kastje / pendant met kastje
of een plaatje gebakken fimo klei
glazen cabochon
een prentje of foto / een stukje stof met een leuk printje

Zoals jullie in de commentaren kunnen lezen, heb ik toch wel wat zitten prutsen vooraleer het gelukt is om een mooie cabochon te maken. Mijn oude blogpost heb ik nu aangepast, zo kunnen jullie vanaf nu lezen hoe het bij mij het beste lukt.

Knip een prentje uit op maat van het cabochon. Je vindt geschikte prentjes in de hobbywinkel (bij de scrapbook spullen) of geschenkpapier kan bijvoorbeeld ook mooi zijn. Je kan ze natuurlijk ook zelf uitprinten, maar die printjes zijn bij mij meestal niet kleurvast genoeg. Een laserprinter in combinatie met stevig papier zou het beste werken. Hier en daar lees ik ook dat fotopapier niet altijd geschikt is. Dit omdat er soms een laagje opzit dat kan aangetast worden door de verschillende lijmen. Een kwestie van proberen dus om uit te zoeken wat het beste werkt voor jou.

Leg je prentje op een stuk vershoudfolie en smeer het rijkelijk in met een lijm die doorzichtig opdroogt. Ik heb hiervoor gewone Mod Podge gebruikt, maar met vloeibare knutsellijm van Pritt lukt het ook. Laat drogen en smeer vervolgens ook de achterkant en de randen in. Herhaal dit eventueel nog een tweede keer en laat daarna alles overnacht grondig drogen drogen. Deze lijmlaag beschermt de kleuren tegen de Dimensional Magic.

2012_08_11_Vintage Style_Step1.jpg

 Breng nu een dikke druppel Mod Podge Dimensional Magic aan op het prentje. Leg de cabochon erop en druk aan tot alle luchtbellen weg zijn. Laat een nachtje drogen. Draai de cabochon om en bedek ook de onderkant van het prentje met Dimensional Magic. Laat heel goed drogen (2 dagen). Snij met een hobbymesje eventueel het teveel aan Mod Podge weg (zonder het plaatje te raken natuurlijk!). Als je in dit stadium het cobochon niet mooi vindt, dan kan je alles nog weghalen en het glas opnieuw gebruiken.

Het cabochon kan je nu met een sterke lijm, zoals E6000, in het kastje lijmen. Weer laten drogen en klaar !

2012_08_11_Vintage Style.jpg

De ring met het vlindertje is op een andere manier afgewerkt. Op het plaatje liggen twee dikke lagen Mod Podge Dimensional Magic. Tussen 2 lagen in zit er een droogtijd van ongeveer 12 uur. Er mag daarna eventueel nog een derde laag op. Het resin vormt een transparante laag die niet volledig helder is. Ik vind glas mooier, maar smaken verschillen Lachen

Commentaren

Whaw!!! knap en ook goed gevonden!

Gepost door: mieke | 11-08-12

Reageren op dit commentaar

Dag Annemie, ik wou je vragen waar je eigenlijk zo van die vintage prentjes kan vinden?

Gepost door: cinderella | 07-09-12

Reageren op dit commentaar

Ik kreeg ze gratis bij de spullen die ik bij Bella Victoria had aangekocht.
groetjes,
Annemie

Gepost door: Annemie | 07-09-12

hey annemie,

ik heb hetzelfde probleem met de luchtbelletjes, heb jij al een oplossing gevonden?

groetjes

Evelien

Gepost door: eveilen | 15-09-12

Reageren op dit commentaar

Hoi Evelien,
Ik heb er nu nog enkele gemaakt met een ander resin en tot hiertoe ziet het er nog goed uit. Maar ik ga ze eerst nog even laten liggen voor ik er zeker van ben dat het deze keer wel goed gaat. Die luchtbelletjes komen er pas na een paar weken tussen.
Op het kleiforum gaf iemand me de tip om eerst het plaatje tegen het glas te lijmen en daarna alles in het kastje. Dat lijkt me zeker eens de moeite om te proberen. Als ik er tevreden over ben dan zal ik het hier posten.

Gepost door: Annemie | 15-09-12

hey Annemie,

bedankt voor de info, ik heb het zo geprobeerd maar spijtig genoeg kwamen er luchtbelletjes tevoorschijn na 3 dagen.....

Ik dacht er zelf aan om eens enkel mod podge te gebruiken, ook om de cabochon eraan te kleven.....

groetjes

Evelien

Gepost door: evelien | 21-09-12

Reageren op dit commentaar

Evelien,
Ik kreeg met het nieuwe resin dat ik kocht geen bellen, maar het rezin wil maar niet helemaal uitharden. Hierdoor ontstaat er een plakkerig randje :( . Dan ben ik nog maar wat aan het surfen geweest en hier ( http://randomcreative.hubpages.com/hub/How-to-Make-Glass-Magnets# ) plakken ze eerst het plaatje vast met dimensional glaze. Dan beschermen ze ook de achterkant van het plaatje ermee. Na drogen lijmen ze het geheel aan een magneet (in ons geval het kastje dan). Dat ga ik morgen eens uittesten. We zullen zien of het lukt, de aanhouder wint !
grjtes
annemie

Gepost door: Annemie | 21-09-12

ja laten we hopen ! hoe moeilijk kan het zijn :-).

ik heb gisteren twee cabouchons ingestreken met mod modge gloss , en met een tweede laag vastgekleefd. maar ik zie nu al hele kleine luchtbubbeletjes.......

HEt lijkt me wel een goed idee om idd eerst de achterzijde nog eens te behandelen voor je hem in het kastje plaatst! Gaan we proberen :-)

groetjes

Evelien

Gepost door: evelien | 22-09-12

Reageren op dit commentaar

Hoi Evelien,
Ik begin voorzichtig te hopen, dag 2 en nog steeds geen bellen. Het prentje heb ik aan twee kanten met drie lagen modpodge gloss bedekt. Dan heb ik op de glazen cabochon een dikke druppel mod podge dimensional magic gelegd. Hierop heb ik het plaatje gelegd en met een licht draaiende beweging (zonder echt te duwen) de bellen weggedaan. Dan heb ik het plaatje nog eens bedekt met dimensional magic, zo zit het plaatje nu tussen twee lagen dimensional magic. Nu ga ik het minstens drie dagen laten liggen voordat het in het kastje gaat. Deze methode heeft als voordeel dat ik alleen de gelukte cabochons in een kastje kan plakken. Want nu heb ik al een redelijk aantal mislukte capuchons in een kastje liggen :(.
Pff duimen maar dat het nu eindelijk gaat lukken !
groetjes,
annemie

Gepost door: Annemie | 23-09-12

hey Annemie. Spannend!!! Hoe heb je de dimensionel magic aan de achterzijde aangebracht? met een borsteltje?
Ik duim mee spannend! hoop dat het gelukt is!
Ik heb een deel van mijn kastjes kunnen recupereren , als je met een decoviet (zo een naaldje om stiksel los te krijgen) tussen het glaasje en het kastje peutert komt het in sommige gevallen los!

groetjes

Evelien

Gepost door: evelien | 26-09-12

Reageren op dit commentaar

print je trouwens je afbeeldingen op normaal papier of op fotopapier?

eve xxx

Gepost door: evelien | 26-09-12

Reageren op dit commentaar

Hey Evelien,
Het lukt nu zo, er komen geen luchtbellen meer. En ja ook de achterkant heb ik afgeschermd met dimensonal magic. Tot hiertoe had ik plaatjes op fotopapier afgedrukt maar die blijven niet helemaal scherp. Ze lijken steeds een klein beetje uit te lopen, zelfs als ik ze eerst met drie lagen gewone modpodge afdek. Misschien ligt het aan mijn printer ofzo, lukt het bij jou met zelfgeprinte plaatjes ? Nu heb ik er ook nog eentje met scrabbook papier gemaakt. Die zijn veel kleurvaster dan mijn eigen printjes. Ik probeer momenteel nog een paar andere soorten papier uit, als het lukt ga ik nog eens een post plaatsen.
grtjes,
Annemie

Gepost door: Annemie | 30-09-12

hey Annemie,

leuk om te horen dan ga ik het ook eens proberen ! Ik druk de prentjes zelf af op gewoon papier maar dacht het nu eens te proberen op fotopapier. Ik heb geen problemen ivm de scherpte of uitlopen.
Ik druk ze wel af of op een laserprinter? doe jij dit? ik denk namelijk dat dit belangrijk is!!!!

groetjes

Evelien

Gepost door: evelien | 01-10-12

Reageren op dit commentaar

Ah dat gaat het zijn, ik gebruik een inktjet, dank je voor de tip ! Hopelijk lukt het bij jou ook zonder bellen, ben benieuwd !
grtjes
annemie

Gepost door: Annemie | 02-10-12

hey, waar vind je juist die prentjes ? heb je enkele tips of vb van pagina's.

alvast bedankt
hilde

Gepost door: hilde | 17-12-12

Reageren op dit commentaar

Hey Hilde,
Deze plaatjes kreeg ik gewoon gratis bij de het materiaal dat ik bij Bella Victoria kocht. Het is zeker de moeite om ook eens bij het scrabbook materiaal in een knutselwinkel te kijken. Daar vind je papier met leuke printjes en deze zijn ook meestal meer kleurvast dan eigen printjes.
groetjes,
Annemie

Gepost door: Annemie | 17-12-12

hey annemie,

hoe knip je de prentjes op maat met een mes rond de cabochons of gewoon met de schaar ?

groetjes
hilde

Gepost door: hilde | 18-12-12

Reageren op dit commentaar

Hilde, dat doe ik met een schaartje met fijne punten. Ik leg het cabochon op de onderkant van het papier en trek er met potlood een cirkel rond. Dan knip ik het cirkeltje uit tot het netjes in het kastje past. Ik vond op het internet dat mensen dat ook doen met een pons. Als je dat zou hebben dan heb je natuurlijk perfecte cirkels, maar met de schaar lukt het ook wel vind ik.
Veel plezier !
Annemie

Gepost door: Annemie | 18-12-12

Hallo, waar heb jij de Mod Podge lijm gekocht?

Gepost door: Katoo | 18-01-13

Reageren op dit commentaar

Bij Bella Victoria, maar de gewone mod podge kan je ook vervangen door vloeibare hobbylijm van Pritt. Het potje dat ik bij Bella Victoria kocht was trouwens na een paar maanden al helemaal uitgedroogd. Als je het potje snel opgebruikt is het wel handig want doordat ze het uitverdeelt in kleine potjes komen er geen extra verzendingskosten bij. De dimensional magic verkoopt ze in z'n originele verpakking en is nog altijd in orde bij mij.
Katoo, ik heb vandaag mijn blogpost aangepast. Na veel proberen heb ik de manier die voor mij het beste werkt hier neergeschreven.
Op sommige sites zie ik dat mensen gewoon alles verlijmen met E6000. Eerst plaatje tegen het glas, dan goed laten drogen. Vervolgens alles in het kastje lijmen en dan maar hopen dat het prentje niet verkleurt.

Gepost door: Annemie | 19-01-13

ter info, hier nog een hele goeie tutorial : http://jasminstudiocrafts.blogspot.be/2011/02/how-to-make-glass-tile-pendant-using.html

Gepost door: Annemie | 19-01-13

Reageren op dit commentaar

Dag Annemie
Ik heb een probleem met de verkleuring van mijn prentjes als ik er lijm op doe. Het is ook geprint met een laserprinter en deed ook de lijm eerst op het glas. Nu las ik dat je het ook doet met fotopapier. Heb je soms een bepaald merk gekocht en gebruik je mat of glans?
Groetjes Jamina

Gepost door: jamina | 21-08-13

Reageren op dit commentaar

Hey Jamina,
De figuurtes op fotopapier heb ik nog niet zelf gemaakt, ik kreeg ze bij de spulletjes die ik bestelde bij Bellavictoria. Met een inktjet printer op fotopapier lukt het niet, dat heb ik al wel geprobeerd. Momenteel gebruik ik vooral prentjes die ik vond bij het scrabbook materiaal uit de hobbywinkel.
Hopelijk krijg je het opgelost,
groetjes,
annemie

Gepost door: Annemie | 25-08-13

Hoi Annemie,
Gebruik je voor de gewone mod podge mat of gloss?
Groetjes Simone

Gepost door: Simone | 22-08-13

Reageren op dit commentaar

Hey Simone,
Ik gebruik gloss.
groetjes,
annemie

Gepost door: Annemie | 25-08-13

Hey Annemie en de anderen!

Ik vroeg me af waar je alle benodigdheden kan kopen?
Ik zou ook graag foto-armbanden maken (lederen, met dan de fotootjes erop)
Het is de eerste keer dat ik zoiets ga maken, maar ik vind nergens zo'n rondjes met glaasjes zonder een gaatje eraan (om als ketting te gebruiken of dergelijke)...
Iemand die me helpen kan?

Alvast hartelijk dank!

Groetjes,
Nathalie

Gepost door: Nathalie | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

Hey Nathalie,
Bedoel je dit : http://www.kreageja.nl/index.php?item=&action=page&group_id=10000377&lang=NL ?
groetjes,
Annemie

Gepost door: Annemie | 31-12-13

De commentaren zijn gesloten.