17-06-12

Wat is Murrini en Millefiori?

Op mijn vorige post kreeg ik van Eline een interessante vraag. Ze vroeg me hoe die figuurtjes in de middelste oorstekers komen. Mijn antwoord op die vraag kan heel kort zijn, je kan het glas met die figuurtjes erin gewoon kant en klaar kopen. Die stukjes glas smelt je dan in de hotpot tot een rond druppeltje glas. In een vorige post kan je zien hoe zulke een stukjes glas of millefiori eruit zien (klik hier ).

Na dit kort antwoord volgt er natuurlijk ook een lang antwoord Knipogen. Het is namelijk heel boeiend om te zien hoe dat glas gemaakt wordt. Murrini is de Italiaanse naam voor het glas dat zulke gekleurde figuurtjes bevat. Als de figuurtjes op bloemen lijken dan noemt men ze millefiori of 'duizend bloemen'. De techniek om murrini te maken zou al 4000 jaar oud zijn, maar werd in de geschiedenis een poosje vergeten. Tijdens de zestiende eeuw werd de techniek opnieuw ontwikkeld op het eiland Murano door Venetiaanse glaskunstenaars. De murrini of millefiori die ik heb gebruikt om de oorbellen te maken wordt nog steeds in Italië gemaakt. Op het filmpje hieronder kan je zien hoe dat in z'n werk gaat.

 Thuis met een glasbrander kan het ook, maar dan op kleinere schaal natuurlijk. Ik heb het wel eens geprobeerd met mijn 'primitieve' gasbrandertje, zo eentje met kleine camping gasbusjes. Maar dat blijkt toch niet zo geweldig te werken. Hieronder heb ik een filmpje geplaatst waarop iemand met een betere brander murrini aan het maken is.

Leuk weetje, de techniek die ik gebruik om canes uit klei te maken is eigenlijk afgekeken van deze oude glastechniek. In de plaats van verschillende kleuren glas, gebruik ik verschillende kleuren klei om een figuurtje te maken.

Commentaren

Waauw, je maakt gewoon een hele nieuwe post voor me! Hoe sympathiek :-) Dankje! Al lijkt het zelf maken nog net een stap te ver...

Gepost door: Eline | 18-06-12

Reageren op dit commentaar

Graag gedaan hoor ! Je vraag deed me aan die filmpjes denken, ze stonden al een tijd bij mijn YouTube favorieten. Het is altijd leuk om ze nog eens terug te zien, glas is supermooi materiaal om mee te werken!

Gepost door: Annemie | 18-06-12

De commentaren zijn gesloten.