24-02-12

Knopen maken met fimo klei deel 1: maken van een mal uit siliconen

(English translation below the picture)

In de hobbywinkel vond ik siliconen pasta om vormen mee te maken. Een verpakking Siligum bevat twee potjes pasta: een witte en een blauwe. Op de foto's hieronder laat ik zien hoe je zulke siliconen vormen kan maken. Ik heb een stukje zelfklevende plastic folie genomen en die met de klevende kant naar boven vastgemaakt op een tegel. Daarna heb ik er een aantal knopen en een roosje op vastgeplakt. Op de tweede foto liggen evengrote balletjes van elke pasta. Die moeten goed met elkaar vermengd worden. Dan heb ik de knopen en het roosje bedekt met dit mengsel. De pasta laag moet op z'n minst overal enkele millimeter dik zijn en de ganse knoop bedekken tot op de tegel.  De siliconen hebben dan nog ongeveer 10 minuten nodig om uit te harden. Op de laatste foto zie je het resultaat. Nu kan ik de vormen gebruiken als mal bij het maken van knopen en roosjes uit fimo klei. Het resultaat laat ik hier volgende keer zien !

20120224_Vormen maken.jpg

In the hobby shop I found silicone paste for mold making. One pack contains two jars Siligum paste: a white and a blue one. The pictures above show how you can make these silicone molds. I took a piece of adhesive plastic film and attached it with the adhesive side up to a tile. The buttons and a rose are stuck on the foil. On the second picture shows equally large balls of each paste. These should be well mixed. Then I covered the buttons and the rose with the mixture. The paste layer must at least be a few millimeters thick and must cover the entire button. The silicone mold needs about 10 minutes to cure. On the last picture you can see the result. Now I can use the molds as a template to create polymer clay buttons or roses. The result I will show in a next post!

23:59 Gepost door Annemie in TUTORIALS | Permalink | Commentaren (10) | Tags: tutorials | |  Facebook

Commentaren

leuk!!!! net nu ik knoopjes in fimo wilde maken!
Ik hou mijn ogen ook eens open of ik die siliconepasta kan vinden.
bedankt voor de duidelijke foto's erbij

Gepost door: mieke | 25-02-12

Reageren op dit commentaar

Hoi Mieke,
Moest je een Banier in de buurt hebben, daar hebben ze van die Siligum.
groetjes,
Annemie

Gepost door: Annemie | 28-02-12

Wauw, zot... Ga ook proberen eens zo'n nest knoopjes te maken... Hoe heb je er al die leuke effecten in gekregen? Groetjes

Gepost door: eve | 16-03-12

Reageren op dit commentaar

Hey Eve,
Kijk eens hier voor die kleureffecten: http://www.jewelry-and-polymerclay-tutorial-heaven.com/caning.html en ook hier voor de bollekes : http://grgalina.livejournal.com/99194.html . Dan heb ik de restje klei bij elkaar in een worstje gedaan en daarvan schijfjes afgesneden, zo krijg je de wat grillige veegjes op de knopen.
Veel plezier ermee hé!
groetjes,
Annemie

Gepost door: Annemie | 16-03-12

hallo, een vraagje..hoe komt het dat ik na heel veel kneden toch nog luchtbellen heb? heb zelfs al op lagere temperatuur en minder lang gebakken, ook wanneer ik mijn fimo in mallen afbak,heb ik regelmatig luchtbellen? heb je eventueel een tip voor mij.dada Heidi

Gepost door: heidi eggen | 18-03-12

Reageren op dit commentaar

Hoi Heidi,
Luchtbellen komen in de klei tijdens het kneden. Ik begin meestal door de klei die ik nodig heb in een gripzakje of in wat vershoudfolie te wikkelen. Dan warm ik de klei op tot ongeveer lichaamstemperatuur door hem in mijn broekzak te stoppen of door erop te gaan zitten :) . Als dat gebeurt is, snij ik het blokje klei in reepjes van ongeveer 3 millimeter en die draai ik dan één voor één door de kleimachine. Dan leg ik er 2 op elkaar en draai ik ze weer door de machine. Vervolgens het lapje dubbelplooien en met de plooi eerst door de machine. Zo kunnen eventuele luchtbelletjes nog ontsnappen langs de bovenkant en worden ze niet onder de klei gemengd. Stilaan wat meer klei bijnemen en bij hele brokkelige klei meng ik er ook nog een kleine hoeveelheid vloeibare fimo door. Steeds dubbelplooien en door de machine met de plooi eerst, tot de klei goed bewerkbaar is. Bij het vullen van vormen (bloemen bijvoorbeeld) neem ik meestal een puntig worstje klei en duw ik dat vanuit het midden naar buiten toe in de mal, hopelijk lukt het zo beter. Nu ja een enkele bel komt af en toe nog wel eens voor hoor.
Veel succes ermee,
groetjes,
annemie

Gepost door: Annemie | 19-03-12

Kan je deze enkel maken in de kleur van je Fimo of kan je die kleuren onderling mengen? Groetjes

Gepost door: eve | 14-04-12

Reageren op dit commentaar

Hoi Eve,
Je kan de verschillende Fimo kleuren gewoon met elkaar mengen hoor. Best begin je met kleine hoeveelheid waarbij je goed opschrijft in welke verhouding je de kleuren mengt. Als je de goeie kleur dan hebt, dan kan je ze in een grotere hoeveelheid maken. Ik ben al veel aan het mengen geweest, kijk maar eens rond hier : http://annemiesblogje.skynetblogs.be/tag/fimo+kleuren+mengen .
groetjes,
Annemie

Gepost door: Annemie | 15-04-12

fantastisch! ik was op zoek naar silicone vormen voor mijn miniaturen en ik kwam bij jou terecht , maar een super idee ga het deze avond al eens uitproberen !
groetjes
Anne

Gepost door: Geets anne | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

Hopelijk is het gelukt :) Bedankt voor je bezoekje hier !

Gepost door: Annemie | 03-03-13

De commentaren zijn gesloten.