02-02-11

Kleuren: RGB & CMY

Kleuren kiezen en combineren is niet altijd even gemakkelijk. Vaak heb ik een kleur in mijn hoofd, maar dan lukt het mij niet om die tint met klei na te maken. Als ik beter ga begrijpen wat kleuren zijn, dan hoop ik straks mooiere kleurtjes uit mijn kleimengsels te halen. Het werd een boeiende zoektocht op het internet. De komende tijd ga ik hierover een aantal posts plaatsen.

In deze eerste post zet ik een beetje theorie en de komende dagen ga ik ook mijn eerste kleimengsels laten zien !

Ons oog heeft slechts drie kleurenkanalen namelijk rood, groen en blauw. Hieruit is het RGB classificatiesysteem ontstaan. Rood, groen en blauw zijn de primaire kleuren van het LICHT.

lights.gifAls ons oog tegelijk geprikkeld wordt door rode en groene signalen, dan vertalen onze hersenen dat naar de kleur geel. Cyaan, geel en magenta zijn in het RGB systeem de secundaire kleuren.

Zo veel te meer kleuren er gemengd worden, zoveel te lichter wordt het mengsel. Als alle primaire kleuren tecompliments.gifgelijk aanwezig zijn, dan zien we dat als wit licht. Als je naar het schema hierboven kijkt, dan zie je dat geel en blauw samen ook wit licht vormen. Twee kleuren die na menging elkaar 'uitdoven' zijn complementaire kleuren. Ook magenta en groen zijn complementair. Doordat een mengsel van 2 complementaire kleuren wit licht vormt, kennen we bijvoorbeeld geen blauwachtig geel.

 

 

Op school leerden we echter dat de primaire kleuren rood, geel en blauw zijn. Heel verwarrend, maar ook dit blijkt (bijna) te kloppen. Cyaan, magenta (niet rood dus) en geel (Yellow) zijn de primaire kleuren van PIGMENT (bijvoorbeeld verven en ook Fimo klei). Dit is het CMY kleursysteem. De primaire CMY kleuren zijn niet toevallig complementair aan de primaire kleuren van het licht. Als wit licht op een pigment valt, dan gaat het pigment bepaalde lichtkleuren absorberen. Geel pigment absorbeert blauw en weerkaatst rood en groen. Daardoor zien we geel.

420px-Synthese-.svg.pngZoveel te meer pigmenten we mengen, zoveel te donkerder wordt de kleur. Op het schema hiernaast, zie je dat je bijna zwart krijgt als je de drie hoofdkleuren met elkaar mengt. In de praktijk is geen enkel primair kleurpigment perfect. Vandaar dat het mengen van de drie primaire kleuren eerder bruine tinten oplevert. Bij het mengen van klei restjes komt er vaak een bruine klei tevoorschijn.

Hier vind je nog wat meer uitleg. Op deze site kan je zelf lichtkleuren en pigmentkleuren mengen !

Wordt vervolgd...


22:11 Gepost door Annemie in Kleuren / Colors | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kleuren | |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.