22-11-10

Chakra kralen DEEL 2

Dit is het eerste setje van de vier:

setje1_D.jpg

Hier volgt een beetje uitleg over het maken van glaskralen, hoe het zo'n beetje in z'n werk gaat. Vooraleer je een kraal kan gaan maken, moet je eerst een metalen staafje (=mandrel) in losmiddel dopen.

setje1_A.jpg De grootte van het gat in de kraal wordt bepaald door de dikte van dit metalen staafje. Het losmiddel is een soort van vloeibare klei die er later voor zal zorgen dat je de kraal van het staafje kan schuiven. Het zorgt ervoor dat het glas niet vastplakt aan de mandrel.

Als het laagje losmiddel droog is kan je beginnen. Het uiteinde van een glazen staaf wordt in de vlam verwarmd tot er een bolletje glas, ter grootte van een erwt, gesmolten is. Dan wordt dit gesmolten glas tegen de kleilaag van het metalen staafje geduwd. Door te draaien met het metalen staafje, gaat het gesmolten glas een ringetje vormen rond de mandrel. Door het glas in de vlam te blijven ronddraaien, ontstaat er op een gegeven moment een mooie ronde

basiskraal. Deze kan op allerlei manieren nog verder versierd worden. Voor deze kraaltjes heb ik kleine, kleurloze, glazen stipjes op de kralen aangebracht. Tijdens het verwarmen worden het mooie druppeltjes. Dan moet de kraal heel traag afgekoeld worden, anders gaat ze barsten. Ik koel mijn kralen af in een soort isolerend granulaat. Hier moeten ze enkele uren traag in afkoelen. De beste manier om ze af te koelen is in een hete glasoven.

Als ze afgekoeld zijn kunnen ze van de metalen staaf afgeschoven worden. Dan moet het gat in de kraal nog grondig schoon gemaakt worden.

Alle restjes losmiddel moeten eruit. En voila de kraal is klaar!

 

setje1_C.jpg

setje1_B.jpgDe kleine kleurloze druppeltjes glinsteren in de zon !

De commentaren zijn gesloten.